Bonsai kelimesi “tepside büyüyen” olarak dilimize çevirebileceğimi iki farklı Japonca kelimeden türemiştir. Bonsai aslında bir bitki veya ağaç türü değildir, daha çok bir bitki yetiştirme tarzıdır. Bu neredeyse her türlü bitkinin bonsai şeklinde yetiştirilebileceği anlamına gelir, tabi yeterince sabırlı ve biraz da şanslıysanız.
Bonsai ağaçları diğer ev bitkilerinden daha hassastır, fakat bakımları düşünüldüğü kadar karmaşık değildir. Bonsai’ye gereksinimlerine uygun atmosferi sağlamalısınız ve daha sonra neredeyse her gün düzenli olarak bonsainin durumunu gözlemelisiniz. Gübreleme ve doğru sulama bonsainin gelişmesindeki başarı için çok önemlidir.
BONSAİ YETİŞTİRMENİN DETAYLARI:
*İlk olarak bonsai yarı toprak yarı akadama karıştırılmış saksıya yerleştirilir. Toprağın geri kalan dörtte biri gübre, diğer dörtte biri ise çakıldan oluşur.
*Bonsai’yi sahip olduğunuz ağacın türüne göre uygun yere yerleştirdikten sonra ki bonsailer normalde direkt olmayan güneş ışığını ve uygun sıcaklık bulunan ortamları sever fakat bazı bonsailer kısmi ışığı veya gölgeyi de severler.
*Bonsainizi bir damlalıktan faydalanarak sulayabilirsiniz. Böyle bir damlalık ile suyu toprağa uygulamak toprağın suyu hemen emmesini önleyerek ağır ağır yavaş bir şekilde suyu emmesini sağlar. Her on dakikada bir bunu uygulayarak toprağın suyu serbestçe emmesini sağlamalısınız.
*Toprağın yüzeyini hafif kuru kalacak şekilde sulamalısınız. Bu yüzden bitkinizi asla belirli bir zaman programına bağlı kalarak sulamamalısınız. Toprağın kuruluğunu dokunarak kontrol ettikten sonra sulayabilirsiniz.
*Büyüme mevsimi süresince ağacı budama ihtiyacı artış gösterir. Bu süre içerisinde budama aletlerinden faydalanarak ağacın belirli bir şekilde kalması veya belirli bir şekle girmesi sağlanabilir. Bonsainin dış kısımlarını ve üst kısmını budamak ağacın iç kısımdan büyümesini sağlar. Neredeyse bütün dallarını ve ölmüş olan yapraklarını budayabilirsiniz.
*Düz ve sade bir şekilde daldaki bütün yaprakları iç bükey budama aleti ile budayabilirsiniz. Bu aleti işaret parmağınız ve başparmağınız arasına alarak rahatça kullanabilirsiniz. Fakat kesinlikle makas kullanmamalısınız çünkü bu ağaç yapraklarının ölmesine sebep olabilir.
*Daha büyük dalları keserek istenilen şekle sokabilirsiniz. Kestiğiniz yerlere budama merhemi sürerek daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Bonsainizin daha çabuk şekil alması için talimatlara uymalı ve düzenli bir şekilde gübrelemelisiniz.
*Dalları alıştırmak için helezon şeklindeki tellerden faydalanılır ve bunlar ile hafifçe istenilen şekle göre bükülmesi sağlanır. Ağacın içinden başlayarak önce ilk dallara sonra ikincil dallara sarılır. Büyük dallar ise alıştırılmadan önce rafyaya sarılır.